Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Poziv za Školu za mlade lidere sa invaliditetom/hendikepom

Ako želiš da utičeš na promene u društvu i budeš jedan/na od retkih, a pritom si spreman/na i da učiš, stičeš nove veštine, kroz druženje sa vršnjacima napreduješ i upoznaš nove osobe, razmeniš i proširiš svoja iskustva i samostalno radiš na ličnom razvoju,  dodatno imaš i potrebu da znanjem i angažovanjem aktivno menjaš društvo u kojem živiš prijavi se u Školu za mlade lidere!

Forum mladih sa invaliditetom  u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom pozivaju mlade sa invaliditetom/hendikepom širom Srbije da se prijave na jedinstven edukativni program:

 

“ŠKOLA ZA MLADE LIDERE SA INVALIDITETOM/HENDIKEPOM”

 

Škola je namenjena mladim pojedinkama i pojedincima sa invaliditetom/hendikepom (starosti 15-35 godina) koji žele da doprinesu promenama u svojim lokalnim zajednicama i rade na ličnom razvoju.

Kroz interaktivan pristup i iskustveno učenje ovaj program doprinosi osnaživanju mladih lidera i liderki sa invaliditeton/hendikepom u oblasti samozastupanja, političke participacije, socijalnog uključivanja, antidiskriminacije i liderskih veština kao ličnih osobina za obavljanje aktivne uloge u društvenim i omladinskim aktivnostima.

Dinamika Škole je osmišljena kao ciklus obuka koje će osnažiti, osvestiti i senzibilisati učesnike za uključivanje u procese donošenje odluka i društvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici, a i šire.

Ključne oblasti obuka su:

  1. Inkluzivna omladinska politika, ostvarivanje zagarantovanih prava i učešće mladih sa invaliditetom/hendikepom u društvenim procesima;
  2. Javno zagovaranje i javni nastup;
  3. Digitalne i medijske veštine u aktivizmu.

 

Svaka obuka će trajati 3 dana, sa dinamikom realizacije jednom mesečno, u novembru, decembru i januaru,  i biće održane  na različitim lokacijama u sledećim terminima:

  • 29. novembar – 2. decembar, Zlatibor (odmaralište Ratko Mitrović)
  • 21. decembar – 24. decembar, Vrnjačka banja (hotel Aleksandar)
  • 31. januar – 03. februar (lokacija će biti naknadno objavljena).

 

Tokom  i nakon treninga, očekuje se da će mladi lideri sa invaliditetom/hendikepom biti:

  • motivisani za aktivizam i pokretanje inicijativa ka povećanju participacije mladih sa hendikepom;
  • obučeni za samozastupanje i zagovaranje ljudskih prava i društvene odgovornosti;
  • informisani o postojećim strateškim i zakonskim okvirima za društvenu uključenost i njihovu primenu;
  • stručni za lokalno akciono planiranje, organizovanje i sprovođenje aktivnosti omladinskih organizacija i institucija na način koji u punoj meri obezbeđuje uključenost mladih sa hendikepom;
  • u stanju da iniciraju i sprovode aktivnosti u oblasti omladinske politike koji su dostupne za mlade sa hendikepom;
  • obučeni za korišćenje socijalnih mreža u zagovaračkim aktivnostima i poboljšanju položaja osoba sa hendikepom;
  • osnaženi da organizuju incijative i aktivnosti u lokalnim zajednicama;
  • spremni da svoje ciljeve sprovedu u dela.

Organizatori pokrivaju troškove prevoza, smeštaja na bazi punog pansiona, ishrane i obezbeđivanja radnih materijala za sve učesnike i učesnice, uključujući i njihove personalne asistente/asistentkinje.

Za osobe koje eventualno dolaze svojim kolima organizatori refundiraju troškove prevoza u iznosu od 17 dinara po pređenom kilometru, s tim što je potrebno da najmanje tri osobe dođe istim vozilom. Za realizaciju refundacije potrebno je uzeti gotovinski račun za gorivo.

Projektni tim pokriva troškove angažovanja personalnog/e asistenta/kinje mladima sa invaliditetom/hendikepom kojima je potrebna za učešće u radu, radne materijale u različitim formatima (na osnovu prethodno iskazanih potreba – elektronski, uvećana štampa,…), i ostale oblike prilagođavanja individualnim načinima funkcionisanja (ukoliko su prethodno jasno naznačeni u prijavnom formularu koji sledi u nastavku).

Broj mesta za polaznike i polaznice Škole je ograničen, a biće izabrane osobe iz većeg broja različitih mesta u Republici Srbiji.

Očekujemo da nam prijavni formular pošaljete na adresu prijave@fmi.rs najkasnije do 15.novembra 2018.godine. Prijavni formular možete naći ovde Prijavni formular.docx

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na mail prijave@fmi.rs i na brojeve telefona 011 39 101 06 ili 069 730 755.

Projekat “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuje Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Projekat je podržala Evropska unija u okviru “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

 

 

 

 

 

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content