Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Produžen rok za prijave za podsticajna sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Kragujevcu

Kragujevac, 30. septembar 2024. godine – Konkurs za sredstva iz prvog Podsticajnog fonda za (samo)zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji vrednog više od 2 miliona dinara, koji je u avgustu mesecu otvoren u Kragujevcu, produžen je do 31. oktobra 2024. godine i može se naći na sajtu www.divac.com/FondPoMeri.

Fond omogućava finansijsku i mentorsku podršku osobama sa invaliditetom iz Kragujevca i okoline, koje već imaju ili žele da pokrenu svoj posao, kao i poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom i žele da unaprede svoje poslovanje.

Prvi podsticajni fond u Srbiji namenjen osobama sa invaliditetom starosti od 18 do 65 godina, kao i privrednim društvima i udruženjima, osnovan je u maju ove godine kroz saradnju Grada Kragujevca, Fondacije Ana i Vlade Divac i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Korisnici mogu da se prijave za podsticajna sredstva koja se sastoje od 70% beskamatnih povratnih sredstava koja se otplaćuju u periodu od 3 godine i 30% subvencija. Cilj konkursa je podržati pokretanje ili unapređenje sopstvenog biznisa osoba sa invaliditetom ili njihovo zapošljavanje u privatnom sektoru.

Fond je osnovan ulaganjem 12.500 dolara od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dok je 7.500 dolara obezbedio Grad Kragujevac.

Maksimalan pojedinačan iznos za koji osobe sa invaliditetom mogu da se prijave 215.000 dinara, dok je za poslodavce taj iznos 535.000 dinara.

Pored finansijske podrške, osobama sa invaliditetom i poslodavcima biće pružena i mentorska podrška, kao i treninzi za pokretanje i unapređenje poslovanja.

Podsticajni fond osnovan je uz podršku USAID-a u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, čiji je cilj stvaranje jednakog pristupa zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivnijeg tržišta rada u Srbiji. Sprovodi ga Forum mladih sa invaliditetom sa partnerima Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Smart Kolektivom i Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Konkurs je otvoren u avgustu, a kako bi se omogućilo svim zainteresovanim osobama sa invaliditetom i poslodavcima da konkurišu sa neophodnom dokumentacijom i pružila neophodna podrška u celom procesu, trajaće do 31. oktobra 2024. godine.

KONTAKT: Za više informacija o projektu „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” kontaktirajte Sanju Vukelić, Fondacija Ana i Vlade Divac na  sanja.vukelic@divac.com ili 060 47 66 211. Za više informacija o USAID-u kontaktirajte Mirjanu Vukša Zavišić na mvuksa@usaid.gov ili 065 316 45 30.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content