Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Realizovan medijski doručak u okviru projekta ,,Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“

Forum mladih sa invaliditetom je u sredu, 1. marta 2023. godine realizovao medijski doručak u okviru projekta ,,Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“.

U okviru medijskog doručka, predstavljene su usluge i aktivnosti koje će biti dostupne osobama sa invaliditetom i poslodavcima u Novom Sadu i drugim delovima Vojvodine u sklopu projekta ,,Posao po meri“ koji se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekat ,,Posao po meri“ ima za cilj stvaranje jednakog pristupa pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i podsticanje otvorenijeg i inkluzivnijeg tržišta rada u Srbiji.

,,Projekat će pružiti psihosocijalnu podršku i karijerno vođenje osobama sa invaliditetom, dok će poslodavci biti obučeni kako da stvore inkluzivno radno okruženje“ – rekla je Jovana Krivokuća-Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom. ,,U narednih godinu dana u dve lokalne samouprave, projekat će podržati inovativne ,,start-ap“ modele finansiranja i kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.“

Putem Portala – www.zaposljavanje.fmi.rs koji je razvijen uz podršku Evropske unije i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a koji služi za povezivanje osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom i poslodavaca, kandidati će moći da kreiraju svoje profile i konkurišu na aktuelne oglase za posao, dok će poslodavci imati mogućnost da direktno predselektuju kandidate sa Portala.

,,Planirano je da grad Novi Sad izdvoji 20 miliona dinara za prekvalifikacije u IT sektoru i prioritet će imati osobe sa invaliditetom, kojima ćemo omogućiti besplatne kurseve i zato se radujemo što danas postajemo deo ove priče i ovog sjajnog projekta“ – izjavio je dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam grada Novog Sada.

Dr Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu grada Novog Sada, podsetila je da je na nivou ove lokalne samouprave krajem prošle godine doneta odluka o pristupačnosti koja će doprineti da u okviru ovog projekta radimo na prevazilaženju barijera i istakla: ,,Potrebna je primena standarda pristupačnosti kako na samim objektima, tako i na samim radnim mestima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.“

,,Cilj je promovisanje tržišta rada koje je jednako za sve, a mediji su važni partneri u ovom procesu“, istakla je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Projekat ,,Posao po meri“ realizuje Forum mladih sa invaliditetom uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) a u saradnji sa partnerima: Fondacija Ana i Vlade Divac, Caritas Srbije, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Aktivnosti projekta biće realizovane na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content