Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Regionalni trening

Održan regionalni trening u Sarajevu na kojem je učestvovao i naš Forum.

Međunarodna organizacija Landmine Survivors Network (Mreža preživelih od mina) bila je organizator prve regionalne radionice na temu “ Širenje glasova – Zastupanje prava osoba sa invaliditetom“ koja je održana 22. do 26. oktobra 2007. godine u Sarajevu.

Radionica je okupila preko 20 učesnika iz 11 organizacija/ udruženja preživelih od mina i osoba sa invaliditetom iz jugoistočne Evrope i omogućila uspostavljanje kontakata, stvaranje ‘mrećže’ efektivnih zagovaranja i razmenu dragocenih iskustava sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije.

Cilj radionice bio je okupljanje i izgradnju kapaciteta organizacija iz Regiona, razmena iskustava i dostignuća u promovisanju prava osoba sa invaliditetom u njihovoj zemlji.

Radionica je bila usmerena na izgradnju veština efektivnog zagovaranja za prava osoba sa invaliditetom, posmatrajući prava osoba sa invaliditetom kao ljudska prava i u okviru međunarodnih pravnih instrumenata – Sporazuma o zabrani mina i, skoro donešene, Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Učesnici su kroz interaktivan rad imali su priliku saznati zašto i kako je razvijen model pristupa invaliditetu zasnovan na ljudskim pravima, te kako taj pristup mogu primeniti u promociji prava osoba sa invaliditetom.

IZJAVA: Učesnici radionice

Ova radionica je bila zaista jedno značajno iskustvo. Posebno mi se dopao interaktivan način rada jer smo kroz njega izneli svoja iskustva. Upoznao sam mnogo novih ljudi, saznao kako su zastupana prava OSI u zemljama u regionu“, govori Ermin Jusufović, BiH reprezentativac u sedećoj odbojci.

“ Prvi put sam na radionici ovakvog tipa. Značajne su mi bile teme koje su se ticale ‘peer support-a’ modela podrške, jer je po mom mišljenju važno kako osnažiti osobu sa invaliditetom da se oporavi od traume, bilo ratne ili neke druge“, reči su Mirjane Filipović, predsednice udruge “Mine Aid“ iz Hrvatske.

LSN-ova radionica je deo edukativnog programa iz oblasti ljudskih prava i globalnog umrežavanja u oblasti zagovaranja za prava osoba sa invaliditetom. Učesnici su na radionici imali priliku za diskusiju i razmenu ideja o vrednosti ‘peer support’ modela podrške (pomoć ‘istih istima’ – preživeli od traume koji iskustvo uspešnog oporavka dele/ prenose na one koji su u procesu oporavka) s ciljem osnaživanja brojnih grupa žrtava-preživelih od traume u ostvarivanju oporavka, pružanju motivacije i pozitivnog primera na lični i kolektivni opstanak.

IZJAVA: Dragana Bulić, regionalni koordinator LSN-a za jugoistočnu Evropu

“Osim što je doprinela unapređenju znanja, jačanju kapaciteta učesnika i stvaranju regionalne mreže osnaženih zagovarača za prava osoba sa invaliditetom, radionica je omogućila efektivnu razmenu iskustava iz Regije i jačanje osećaja regionalne povezanosti i zajedničke odgovornosti u aktivnom širenju glasa za promociju međunarodne Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i lobiranju vlada zemlja Regije da shvate važnost, usvoje, ratifikuju i implementiraju ovaj značajni dokument,“ izjavila je Dragana Bulić, regionalni koordinator za jugoistočnu Evropu.

Pri povratku u svoju lokalnu zajednicu svi učesnici će raditi na promociji Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom kao i zagovaranje u cilju širenja i jačanja prava osoba sa invaliditetom.

Jedna od mnogobrojnih poruka koja je nastala na ovoj prvoj regionalnoj radionici je “ Zajedno smo jač, širimo svoj glas jer je to bolje za sutra, bolje za sve nas“.

Landmine Survivors Network (LSN) je međunarodna organizacija osnovana 1997. godine od strane preživelih od mina. LSN trenutno pomaže žrtve mina u BiH, Jordanu, El Salvadoru, Etiopiji, Kolumbiji i Vijetnamu.

Misija Organizacije je da osposobi pojedinca, porodice i zajednice pogođene minama da se oporave od traume, ostvare svoja prava i vrate se u funkcionalan život.

LSN-ov program je integriran i fokusiran na specifiène potrebe svakog individualnog preživelog u okviru sektora zdravlja, ekonomskih moguænosti i društvenog osnaživanja. Povezivanje preživelih sa odgovarajucim uslugama i resursima predstavlja jezgro LSN terenskih usluga preživelih. Svi terenski radnici LSN-a su obučeni da na principu “podrške preživeli preživelom“ pruže kvalitetnu podršku korisnicima LSN programa. LSN radi sa pojedincima, organizacijama i institucijama sistema na lokalnom, državnom, regionalnom i međunarodnom nivou. U regionu jugoistočne Evrope, LSN radi u saradnji sa partnerskim organizacijama u BiH, Srbiji, Kosovu, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Za sve dodatne informacije koje se tiču rada i rezultata Organizacije LSN možete posetiti web stranicu: www.landminesurvivors.org
 

{gallery}regio_trening{/gallery}

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content