Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Treći Sustainability Talks: Inkluzivno zapošljavanje i podrška zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom (FMI), organizovao je 11. marta treći Sustainability Talks susret sa temom „Inkluzivno zapošljavanje i podrška zapošljavanju osoba sa invaliditetom”, a domaćin je bila kompanija Delhaize Srbija, dobitnica Nagrade za najinkluzivnijeg poslodavca. Nakon uvodnog predstavljanja kompanije koja je ugostila događaj, usledio je razgovor o različitim mehanizmima koji doprinose inkluzivnom zapošljavanju i pružaju podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom.   

Sa ciljem da se temi podsticanja inkluzije  u radnom okruženju pristupi što sveobuhvatnije, primere dobre prakse, projekte i programe u ovoj oblasti predstavile su Simona Mitrović, ambasadorka za organizacionu kulturu, Delez Srbija; Slađana Lević, programska direktorka, FMI; Jovana Zeljić, Senior Learning and Development Specialist, UniCredit Banka; Marija Ignjatović, direktorka preduzeća Novitas Consult i Margareta Musić, Direktorka Korporativnih komunikacija i upraviteljka Elixir Fondacije. Tokom celog razgovora podsticana je diskusija, a učesnice su razmenile dragocena iskustva u vezi sa inkluzivnim zapošljavanjem. Panelistkinje su se osvrnule na značaj nagrade za najinkluzivnijeg poslodavca koja je u decembru na CSR & ESG Forumu dodeljena kompaniji Delez, a predstavljeni su i Treninzi o inkluzivnom zapošljavanju za poslodavce koje je održao FMI za pet velikih kompanija, uključujući i UniCredit Banku čija iskustva sa obuke su ovom prilikom i podeljena. Učesnice su takođe razgovorale o značaju poslovne saradnje za održiv razvoj socijalnih preduzeća i preduzeća za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, a partnerstvo između Elixir Grupe i preduzeća Novitas Consult predstavljeno je kao primer uspešne saradnje. 

Ovaj panel imao je za cilj da omogući razmenu iskustava predstavnika različitih sektora po pitanju podsticanja inkluzivnog zapošljavanja, kao i da istakne pozitivne prakse koje promovišu principe različitosti, jednakosti i inkluzije u radnom okruženju. Programska direktorka Slađana Lević predstavila je aktivnosti koje FMI pruža u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Navela je da FMI sprovodi niz usluga kao što su: obuke za poslodavce, podrška u razumnom prilagođavanju radnog mesta i radnih uslova, konsultativne usluge u svim fazama zapošljavanja. Takođe, istakla je važnost jedinstvenog Portala za zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao primer dobre prakse za posredovanje između poslodavaca i osoba koje traže zaposlenje.

Sustainability Talks su tematski susreti i druženja koje organizuje FOP za svoje članice, sa ciljem razmene znanja, deljenja iskustava, izazova i primera dobre prakse u domenu održivog razvoja i odgovornog poslovanja. Pored članica FOP mreže, trećem Sustainability Talks događaju prisustvovale su i članice Mreže poslodavaca za zapošljavanje osoba sa Invaliditetom koju je pokrenuo FMI početkom 2021. godine. 

Treći Sustainability Talks održan je uz podršku projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.   

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content