Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

FMI na likovnoj koloniji „Balkana 2008“, BiH

Članovi Foruma mladih sa invaliditetom prisustvovali su 3. Likovnoj koloniji “Balkana 2008“, održanoj pored jezera Balkana, nedaleko od Banja Luke.

Koloniji su prustvovale mnogobrojne organizacije osoba sa invaliditetom iz čitavog regiona.

Paralelno sa kolonijom, održan je i konsultativni sastanak organizacija iz regiona u cilju osnivanja regionalnog radnog tela za praćenje i implementaciju UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

U periodu od 20. do 25. jula, održana je likovna kolonija u prelepom ambijentu jezera Balkane, nadomak Mrkonjić grada, nedaleko od Banja Luke. Više od 20 umetnika, osoba sa invaliditetom, praćeni budnim okom akademskih slikara iz Banja Luke, uzelo je aktivno učešće u radu likovne kolonije. Putem uspelih radova, umetnici iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, bih i Crne Gore, pokazali su visoku svest o potrebi za jednakim pravima i mogućnostima rada i izlaganja sa ostalim umetnicima.

Član Foruma mladih sa invaliditetom, magistar istorije umetnosti Vladimir Marković, održao je predavanje umetnicima Balkane i prisutnim Članovima organizacija osoba sa invaliditetom na temu „Ðorde krstić- nadežda petrović , kulturna politika njihovog doba“.

Cilj je bio da se prisutnima ukaže na mogućnost delovanja umetnosti u jačanju društvene svesti, što bi i bila bitna referenca u stvaranju inkluzivnog društva.

Paralelno sa kolonijom, održan je konsultativni sastanak organizacija osoba sa invaliditetom u cilju formiranja regionalnog radnog tela za praćenje i implementaciju UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Na sastanku je razmatrana mogućnost regionalnog povezivanja i zajedničkog delovanja OSI, jačanje kapaciteta, kao i načini efikasne razmene informacija. Sve strane su pokazale veliki stepen interesovanja za osnivanje pomenutog regionalnog tela, a moguća konkretizacija dogovorena je za naredni sastanak u septembru.

{gallery}likovna_akademija2{/gallery}


Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content