Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti /

Godina pruženih prilika

Forum mladih sa invaliditetom još jednu godinu za redom nastavlja da radi na unapređenju zapošljivosti osoba sa invaliditetom. Godina iza nas bila je ispunjena velikim brojem aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje ravnopravnog inkluzivnog društva i jednakih mogućnosti za sve.

Organizovali smo 11 radionica ,,mekih veština“ koje je pohađalo preko 100 učesnika. Organizovali smo i 13 radionica za Pripremu za razgovor za posao, gde je preko 70 osoba sa invaliditetom ovladalo veštinama pisanja CV-ja i motivacionog pisma, ali i to kako da se na najbolji mogući način predstave potencijalnom poslodavcu.

Uslugu profilisanja za tržište rada i karijerno vođenje koristilo je preko 40 osoba sa invaliditetom.

Dvomesečna radna praksa realizovana je ove godine za 10 praktikanata u 7 različitih kompanija i preduzeća.

Realizovali smo i dva kursa engleskog jezika u okviru kojih je 21 osoba sa invaliditetom dobila sertifikat o završenom kursu. Takođe, realizovan je i program Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom u okviru kog je 23 polaznica i polaznika dobilo potvrde o uspešno završenoj prakvalifikaciji, ali i mogućnost da pohađaju mentorsku praksu u saradnji sa 3 kompanije.

U 2022. godini imali smo prilike i da unapredimo veb Portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji služi kao kanal komunikacije između osoba sa invaliditetom koje traže posao i poslodavaca koji imaju otvorene pozicije. Na Portalu je trenutno registrovano 400 kandidata, kao i preko 90 poslodavaca.

Kako bismo unapredili podršku, bili stalan i siguran oslonac poslodavcima, ove godine smo aktivno radili na strateškoj podršci poslodavcima u aktivnom pristupu, dugoročnom i održivom zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Poverenje su nam ukazale i 4 nove članice Mreže poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a pored Mreže, pružili smo podršku u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom za 40 različitih kompanija.

Godinu je obeležilo  i pokretanje novog, četvorogodišnjeg projekta pod nazivom ,,Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ a u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Projekat ima za cilj stvaranje jednakog pristupa pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom i podsticanje otvorenijeg i inkluzivnijeg tržišta rada.

Godina za nama je bila godina pruženih prilika da iskažemo svoje mogućnosti i nastavimo da gradimo društvo bez barijera koje stvara jednake mogućnosti za sve. Našim aktivnostima pokazali smo da svako ima jednako pravo na uspeh i da društvo treba da ruši prepreke a ne da ih stvara.

Ovim putem zahvaljujemo se  svim članicama i članovima našeg udruženja, partnerima i saradnicima što su nam ukazali poverenje da zajedničkim snagama ostvarimo ovakve rezultate i da pokažemo da je različitost zapravo najveća snaga za stvaranje jednakog društva.

Tim Foruma mladih sa invaliditetom  želi vam srećne Novogodišnje i Božićne praznike i nadamo se da će naredna godina biti još uspešnija i da ćemo biti još jedan korak bliže svim našim zajedničkim ciljevima. 

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content