Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Medijski doručak u Nišu

Povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, priređen je medijski doručak u cilju promocije Karijernog centa za osobe sa invaliditetom u Nišu.

Karijerni centar u Nišu jedan je od 6 centara koji su otvoreni u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom u saradnji sa partnerima Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Na današnji dan, pre godinu dana, Grad Niš je potpisao Memorandum o razumevanju sa Forumom mladih sa invaliditetom u okviru projekta Posao po meri, kojim je afirmisana međusobna podrška i saradnja na aktivnostima, a u cilju kreiranja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja poslodavaca na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Neizmerno nam je drago što imamo priliku danas da zajedno sa našim partnerima otovrimo u Nišu prvi Karijerni Centar za osobe sa invaliditetom u ovom delu Srbije. Kada govorimo o barijerama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, moramo imati na umu da to nisu samo fizičke barijere, već da se mora raditi i u drugim sferama na inkluziji osoba sa invaliditetom u društvo, kao što je podrška pri zapošljavanju i pokretanju posla, što je i cilj ovog projeka na kojem ćemo nastaviti saradnju i narednih godina“, izjavila je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša i podsetila da je Grad Niš za ovu godinu izdvojio preko 22 miliona dinara za pomoć osobama sa invaliditetom u različitim  sferama.

Pored Niša, karijerni centri su otvoreni i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Valjevu, gde je trenutno u toku i promotivna kampanja u cilju informisanja svih osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom, kako da se jave i zakažu razgovor u lokalnim Karijernim centrima.

Zapošljavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti osetljivih grupa. Osobe sa invaliditetom imaju potrebu da rade, ta potreba je motivisana željom da za sebe i članove svoje porodice obezbede materijalnu sigurnost, ali i željom da pokažu svoje potencijale i aktivno doprinose zajednici. Forum mladih sa invaliditetom direktno radi sa osobama sa invaliditetom i pruža im usluge koje imaju za cilj sticanje veština i znanja koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada.“ rekla je Tanja Radović Krstić, menadžerka programa u Forumu mladih sa invaliditetom.

U niškom Karijernom centru, u prostorijama Caritasa, na adresi Jug Bogdanova 1, u dvorištu Rimokatoličke crkve, svakim radnim danom od 8 do 16 časova, dočekaće vas savetnik. Razgovor sa savetnikom se zakazuje putem mejla: ddjordjevic@caritas-nis.rs, kao i putem telefona  066/80-37-228.

Karijerni savetnici će raditi individualno sa osobama sa invaliditetom, ali biće organizovan i rad u grupama. Na tim radionicama ličnog razvoja biće stavljen fokus na razvoj mekih veština, kao što su asertivna komunikacija, upravljanje vremenom, rešavanje konfliktnih situacija, predrasude, ali biće i praktičnih aktivnosti poput pisanja CV-a, pripreme za razgovor za posao“, izjavio je Dušan Đorđević, savetnik za osobe sa invaliditetom u Caritasu, dodajući da je važan aspekt rada sa korisnicima i pružanje podrške u prepoznavanju individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i radnih zadataka, kao i podrška za registraciju na portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prisutne je pozdravila i korisnica Karijernog Centra Sara Srbljanović, devetnaestogodišnja sa oštećenjem vida, koja je podelila svoje iskustvo u kreiranju multimedijalnih sardžaja i želju da nađe posao ili radnu praksu u oblasti koja je zanima, verujući da je Karijerni Centar pravo mesto za to.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content