Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Zrenjaninu uz podršku projekta „Posao po meri“

U Gradskoj upravi grada Zrenjanina zamenik gradonačelnika Saša Santovac, upriličio je prijem za predstavnike udruženja Forum mladih sa invaliditetom, Caritas Srbije i Fondacija Ana i Vlade Divac povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Prijemu su prisustvovali i predstavnici zrenjaninskih udruženja osoba sa invaliditetom.

Tom prilikom, u holu Gradske kuće organizovana je i prodajna izložba rukotvorina Dnevnog boravka za decu i mlade sa telesnim invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama „Alternativa“, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, OŠ „9. maj“ i centra „Most“.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je i da su ovakvi prijemi postali tradicionalni budući da se pokazalo da su odlična prilika za razgovor, a posebno što su na današnjem prisustvovale i predstavnice organizacija koji se bave pitanjima osoba sa invaliditetom i podsetio da je, pored podrške koju osobama sa invaliditetom pruža Grad Zrenjanin, u gradu je nedavno otvoren Karijerni centar u okviru projekta “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”.

Slađana Lević, programska direktorka iz Foruma mladih sa invaliditetom predstavila je aktivnosti udruženja i izrazila zadovoljstvo što je u Zrenjaninu otvoren Karijerni centar, te ukazala da je svrha Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom upravo afirmisanje prava osoba sa invaliditetom, posebno ekonomska ravnopravnost i ostvarivanje prava na rad koji su ključni za samostalnost osoba sa invaliditetom.

„Sve to još nije u punom obimu, predrasude o njihovoj radnoj sposobnosti  i dalje su prisutne i zato je zadatak svih nas da o toj temi govorimo. Zaista je lepo što su danas izloženi radovi i što rezultati nečijeg rada mogu da se vide i kupe“  – dodala je Slađana Lević.

„Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine se obeležava pod sloganom „Ujedinjeni u akciji za spašavanje i postizanje Ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditeom, sa osobama sa invaliditetom i od strane osoba sa invaliditetom“, izjavila je Marina Kostić, koordinatorka projekta iz Caritas Srbije, i podsetila da se Karijerni centar nalazi na adresi Ljubljanska 15, u prostorijama Caritasa i radi svakog dana 8 do 16 časova, gde će sve zainteresovane dočekati karijerna savetnica koja će sa korisnicima raditi individualno, ali i u malim grupama u okviru kojih će polaznici imati prilike da razvijaju svoje meke veštine, kao što su veštine upravljanja vremenom, asertivna komunikacija, rešavanje konflikta.

„Takođe, u okviru projekta, korisnici će imati prilike i da budu uključeni u radne prakse ili da besplatno pohađaju profesionalne obuke, kako bi im se zaista omogućila veća konkurentnost na tržištu rada i lakše zaposlenje“, dodala je Marina Kostić.

Sanja Vukelić iz Fondacije Ana i Vlade Divac podsetila je da je Grad Zrenjanin jedan od potpisnika Memoranduma o razumevanju sa Forumom mladih sa invaliditetom u okviru projekta Posao po meri, kojim je u decembru prošle godine afirmisana međusobna podrška i saradnja na aktivnostima, a u cilju kreiranja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja poslodavaca na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Jelena Dragić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin pozdravila je sve prisutne i predočila mere i aktivnosti koje Grad sprovodi, a koji se tiču davanja podrške i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Zrenjaninu.

Projekat „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content