Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Održan sajam socijalnog preduzetništva

Sajam socijalnog preduzetništva održan je u Privrednoj komori Beograda, u sredu 20. februara, na kojem se 40 socijalnih preduzeća i organizacija predstavilo široj javnosti.

U raznolikosti proizvoda i usluga koje ova preduzeća i organizacije nude, zajedničku odliku predstavlja jasno izražena socijalna misija. Sajam je obilovao inovativnim idejama, kreativnošću i bogatstvom rešenja na izazove i probleme sa kojima se društvena zajednica danas suočava.

– Forum mladih sa invaliditetom već dugi niz godina radi na razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji. To činimo putem organizovanja različitih aktivnosti koje doprinose, pre svega, povećanoj motivisanosti pojedinaca i organizacija za obavljanje privrednih delatnosti; ali i na jačanju njihovih znanja, veština i kapaciteta. Sa druge strane, putem promotivnih aktivnosti, utičemo na povećanu vidljivost datog koncepta i podizanje svesti javnosti o njegovom značaju – istakla je Jovana Krivokuća-Milovanović, direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

Grad Beograd, kao lokalna samouprava, od 2008. godine posvećuje veliku pažnju socijalnom preduzetništvu, podsetio je član Gradskog veća Aco Petrović.

– Interes grada je da konkretno pomogne svim ugroženim kategorijama građana, koji su maltene izopšteni iz našeg društva. Socijalno preduzetništvo i novi gradski centar treba da pomognu da ti ljudi dođu do posla, posebno kada je reč o osobama starijim od 50 godina i pripadnicima manjinskih zajednica. Grad će im, konkretno, pružiti mogućnost da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju, i potruditi se da akcijama zainteresuje, pre svih, male zanatske radnje da angažuju ovu populaciju – ukazao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda, Aleksandra Grubin, istakla je da je taj centar već počeo sa radom, dok će za korisnike biti dostupan vrlo brzo.

– Osnovni cilj centra je da se socijalnim preduzećima, preduzetnicima i osobama u stanju socijalne potrebe, preko programa zapošljavanja i samozapošljavanja omogući da dođu do posla – navela je Grubinova.

Prisutnima su se obratili i gospodin Roger Jorgensen, Zamenik ambasadora Norveške ambasade u Srbiji, Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, gospođa Brankica Janković i Zamenica Generalnog sekretara Privredne komore Beograda, gospođica Jovana Majstorović.

Uz Ambasadu kraljevine Norveške u Republici Srbiji i pomenutih republičkih i gradskih institucija, Sajam su pomogle i kompanije Eurobank i Ernst&Young.

Galerija fotografija:

[nggallery id=17]

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content