Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Održan sastanak Mreže poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom je povodom obeležavanja 03. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovao sastanak Mreže poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u želji da se javnosti pošalje poruka o važnosti teme zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Forum mladih sa invaliditetom je kontinuirano, od perioda pre donošenja Zakona, pružao konsultativnu i savetodavnu podršku poslodavcima kroz niz usluga sa ciljem doprinosa povećanju zaposlenja i zapošljivosti osoba sa invaliditetom na inkluzivan i održiv način. Kako bismo unapredili datu podršku i bili stalan oslonac kompanijama, početkom 2021. osnovali smo Mrežu poslodavaca koji prepoznaju značaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a koja će sprovođenjem aktivne politike zapošljavanja uticati na unapređenje ne samo položaja osoba sa invaliditetom već i na uspostavljanje novih društvenih vrednosti u Srbiji. Primeri društveno odgovornih kompanija pokazuju da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom resurs koji ima pozitivan efekat i na samo poslovanje. „A1 je kompanija kojoj su na prvom mestu ljudi. Verujemo u snagu pojedinca i njegov potencijal da pokreće stvari i inspirše ljude oko sebe. U društvu u kom kom još uvek postoje predrasude o zapošljavanju osoba sa invaliditetom FMI je napravio važne pomake, pre svega time što je olakšao povezivanje poslodavca sa kandidatima i kroz podršku samom procesu zapošljavanja. Uvereni smo da zajedničkim snagama možemo aktivno doprineti većoj ekonomskoj i društvenoj inkluziji osoba sa invaliditetom i omogućiti im kvalitetniji život.“ izjavio je Vladimir Milenković, HR partner u A1 Srbija. Članice Mreže su i kompanije: Delta Holding, Ernst&Young, Wurth, IKEA, Generali Osiguranje, Roaming networks, Enetel Solutions, Contact service, Tehnomanija, G4S, Delhaize Srbija, Mercator, NIS.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, usvojen 2009. godine, po prvi put uvodi obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Srbiji. Zakon određuje da svi poslodavci u Republici Srbiji koji imaju 20 ili više lica u radnom odnosu jesu obveznici zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Sagledavajući tržište rada Republike Srbije u prethodnom periodu, naročito od uvođenja obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom, može se zaključiti da postoje pomaci u unapređivanju položaja osoba sa invaliditetom na tržištu rada, ali ukupni postignuti rezultati i dalje nisu u potpunosti zadovoljavajući, a značajan broj osoba sa invaliditetom i dalje je izvan tržišta rada. Prilikom poslednjeg popisa stanovništva, od ukupnog broja osoba sa invaliditetom u Srbiji samo devet odsto njih je bilo zaposleno. Nešto noviji podaci Poreske uprave pokazuju napredak u ovoj oblasti, ali nedovoljno brz da bismo mogli da pariramo evropskoj stopi zaposlenosti osoba sa invaliditetom koja iznosi 50 odsto.

Na sastanku su svoj rad i iskustvo u zapošljavanju osoba sa invaliditetom predstavili i Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS) i dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, SDPS iz Beograda i Novitas Consult iz Šapca.

Kao rezultat razmene znanja i iskustva na sastanku, prisutni su poslali poruku da verujemo da svako od nas može svojim znanjem, kvalifikacijama i sposobnostima da doprinese razvoju organizacije u kojoj radi, timu sa kojim sarađuje, ali i državi i društvu u celini. Snage i kapital društva se ogledaju u različitostima, a mi smo ispunjeniji i otvoreniji jedini za druge kada prepoznamo i razumemo te snage. Zajednički cilj je stvaranje društva otvorenog za različitosti, u kom svaki pojedinac ima mogućnosti da dostigne svoj maksimum.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content