Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Realizovan četvrti ciklus Radne prakse za mlade sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom je u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta u 2021. godini realizovao četvrti ciklus Radne prakse za mlade sa invaliditetom.

Cilj ovog projekta bio je unapređenje zapošljivosti mladih sa invaliditetom kroz razvoj i primenu programa radne prakse.

Projekat je realizovan u periodu jun-decembar 2021. godine i obuhvatao je: javni poziv za poslodavce, jednodevni trening za poslodavce, javni poziv za mlade sa invaliditetom, trodnevnu obuku za praktikante i radnu praksu u selektovanim kompanijama u trajanju od dva meseca.

Realizacija prakse bila je bez finansijskih troškova po poslodavce, dok je Forum mladih sa invaliditetom pokrivao troškove nadoknade za praktikante. Takođe, Forum mladih sa invaliditetom je pružao i stručnu podršku poslodavcima i praktikantima tokom čitavog trajanja programa.

Praksu je pohađalo 10 mladih sa invaliditetom u sledećim kompanijama: IKEA Srbija d.o.o, Delhaize Srbija d.o.o, Generali Osiguranje Srbija, Addiko Bank a.d. Beograd, Naftna industrija Srbije a.d, WEBCentric doo, Propeler Centar doo.

Mladi sa invaliditetom su imali mogućnost da steknu neposredno radno iskustvo u vrlo profesionalnom okruženju, unaprede lične, socijalne, radne i stručne veštine i znanja neophodna za dalje jačanje svoje pozicije na tržištu rada.

,,Moja dvomesečna praksa u kompaniji NIS je bila ispunjena vrednim radom, šalama, smehom. Kolege su bile srdačne i predusretljive, spremni da mi pomognu u mnogim stvarima. Bilo je svakakvih zadataka koje je bilo zanimljivo rešavati u saradnji sa kolegama. Čast mi je što sam imao prilike da radim u velikoj kompaniji kao što je NIS i što sam imao prilike da vidim kako funkcionišu stvari u velikom sistemu.” – Dimitrije

,,Radna praksa u IKEI je mi je značila na više nivoa. Prvo u razvojnom smislu kada su u pitanju mogućnosti za zapošljavanje, jer sam za kratko vreme ovladala novim veštinama koje mi omogućavaju apliciranje na nova radna mesta  u oblasti HR. Takođe, neprocenljivo iskustvo za mene je bilo osetiti puls međuljudskih odnosa u velikoj internacionalnoj kompaniji, koji me je, moram priznati, vrlo prijatno iznenadio, jer IKEA jeste ono što su njene vrednosti, a sve su potrebne svima nama da bi svet bio bolje mesto. Zajedništvo je ključno u radu i to sam osetila, ali svaki pojedinac čini to zajedništvo, pojedinac koji je učinio da se osetim korisnom i da steknem nova znanja je moja mentorka Milena kojoj i ovim prilikom izražavam veliku zahvalnost. Sumiranjem utisaka mogu reći da sam više nego zadovoljna dobijenom prilikom.” – Nevena

,,Veoma sam zahvalna i Forumu mladih sa invaliditetom i kompaniji Propeler Centar na prilici da provedem dva meseca stičući nova znanja i bruseći već postojeća. Od svakoga u kompaniji sam naučila nešto novo, a zahvaljujući razgovorima sa članovima ekipe, zajedničkim i „jedan na jedan“, zainteresovala sam se i za mnogo novih polja u oblasti programiranja. Uz to sam se sve vreme sjajno zabavljala i uživala u istovremeno radnoj i opuštenoj atmosferi. Svakako je najvrednije što sam stekla iskustvo rada u timu, što je za mene (barem kada je programiranje u pitanju) bila potpuna novina. Ukratko, neprocenjivo!” – Danijela

Pored iskustava koja su stekli mladi sa invaliditetom, omogućeno je i sticanje novih iskustava poslodavaca, koji su kroz program unapredili kompanijske resurse i kapacitete za organizovanje inkluzivnih radnih praksi.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content