Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Sajam obrazovanja

Danas je održan sajam profesionalne orijentacije za srednjoškolce u prostoru Gimnazije i Poljoprivredno hemijske škole u Obrenovcu. Sajam je organizovala nevladina organizacija  „Šansa“ u saradnji sa partnerima Forumom mladih sa invaliditetom, Skupštinom Opštine Obrenovac i Kancelarijom za mlade Obrenovac.

Na sajmu su izlagali: Visoka škola za računovodstvo i berzansko poslovanje, Filozofski fakultet, Rudarsko geološki fakultet, Hemijski fakultet, Visoka ICT škola, Šumarski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Singidunum, Farmaceutski fakultet, Univerzitet Metropolitan, Megatrend univerzitet, Matematiči fakultet, Ekonomski fakultet i Visoka turistička škola.

Na sajmu su istovremeno bili napravljeni info pultovi na kojima su bili postavljeni kompjuteri sa internet konekcijom i direktnim linkovima do web prezentacija svih fakulteta u Srbiji. Sajam profesionalne orijentacije koji je danas organizovan imao je za cilj da poveća informisanje srednjoškolaca iz Obrenovca o studijskim programima raznih fakulteta i na taj način podstakne srednjoškolce završnih godina za nastavak obrazovanja.

Sajam u Obrenovcu je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru projekta Šansa za uspeh u svetu rada čiji je nosilac NVO Šansa iz Požarevca. Projekat je deo programa Ujedinjenih nacija Zapošljavanje i migracije mladih a sprovodi se na području Beograda, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Sopota i Obrenovca. Na realizaciji projekta sarađuju Forum mladih sa invalidtetom, NVO Stožer, kao i Kancelarije za mlade Bački Petrovac i Obrenovac.

Sajam u Obrenovcu predstavlja početak aktivnosti u okviru projekta Šansa za uspeh u svetu rada a ovakvi sajmovi će se organizovati i u Sopotu 15. oktobra i u Bačkom Petrovcu 25. oktobra.

Organizovanjem sajmova profesionalne orjentacije populariše se studiranje i obrazovanje u Srbiji gde je samo  6% visokobrazovanog stanovništva. Sajmovi profesionalne orijenatcije su podrška mladima u izboru zanimanja i aktivnost sa kojom se želi pružiti pomoć mladima u izboru zаnimаnjа. U targetitranim zonama u kojima se sprovodi projekat stopa učešća mladih u ukupnom broju nezaposlenih lica je od 24.4% do 25.5%.

Na sajmovima profesionlne orijentacije su obezbeđeni informаtivni mаterijаli koji mlаde obаveštаvаju o slici nа tržištu rаdа i veštinama potrebnim za uspešan odabir zanimanja, traženje posla,  i pokretanje sopstvenog biznisa .
Ovakva inicijativa civilnog sektora pokazuje kako se udruženim snagama sa loklalnom samoupravom i obrazovnim ustanovama može zajednički raditi na smanjenju nezaposlenosti kod mladih koji su jedna od najugroženijih grupa nazposlenih lica u Srbiji.

{gallery}sajam obrazovanja/sajam{/gallery

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content