Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Studijska poseta Sarajevu

U okviru projekta SOCIETIES 2, u periodu od 20. do 23. juna realizovana je studijska poseta Sarajevu sa ciljem upoznavanja sa situacijom u Bosni i Hercegovini na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Četiri predstavnice delegacije iz Srbije imale su priliku da se upoznaju sa zakonskim okvirima zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini kao i sa radom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BIH i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srpske. Delegaciju Srbije na ovoj studijskoj poseti predstavljale su predstavnice Foruma mladih sa invaliditetom, Udruženja Herc, Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom i Caritasa Srbije. 

U toku veoma sadržajne studijske posete Sarajevu upriličeni su susreti i sa predstavnicima Udruženja slijepih kantona Sarajevo, kao i sa predsednikom Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BIH. Učesnici studijske posete su tokom ova četiri dana imali priliku da razmene mišljenja i iskustva na temu javnog zagovaranja u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, nacionalnih javnih politika i promenama u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom koje su nastale zahvaljujućim radu udruženja.

Učesnicima studijske posete predstavljeni su i primeri dobre prakse koje je podržao ovaj fond poput preduzeća SEKA iz Prijedora koje zapošljava osobe sa invaliditetom ili Društva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom TMP Sarajevo. U okviru studijske posete Sumero centar predstavio je uslugu stanovanja uz podršku, a sarajevsko udruženje ProReha usluge podrške osobama sa invaliditetom u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja kroz aktivnosti procene radne sposobnosti, edukacije, povezivanja sa poslodavcima i psihosocijalne podrške. Socijalno preduzeće Greens, koje je osnovala ProReha primer je dobre prakse zapošljavanja osoba sa intelektualnim poteškoćama u sektoru uzgoja i prodaje mikrobilja, jestljivog i dekorativnog cveća i začinskog bolja.

Studijska poseta je realizovan okviru druge faze projekta SOCIETIES koji je podržan od strane Evropske unije i sprovodi ga Caritas Srbije kao nosilac aktivnosti zajedno sa 11 partnerskih organizacija iz zemalja jugoistočne Evrope i Italije.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content