Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Unapređenje inkluzije na radnom mestu: ključne mere podrške Nacionalne službe za zapošljavanje pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U želji da promovišemo inkluzivno okruženje, FMI je 15.5.2024. godine organizovao radionicu „Mere podrške Nacionalne službe za zapošljavanje pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom“. Gost predavač je bila Ivana Tomić, savetnica za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NZS).

Tokom, radionice predstavljena je uloga savetnika za zapošljavanje u okviru NZS-a, kao i programi i subvencije koje se sprovode u cilju povećanja zapošljivosti osoba sa invaliditetom. Istaknute su različite vrste podrške, uključujući prilagođavanje radnog prostora, obuka za razvoj veština i kompetencija osoba sa invaliditetom, programa samozapošljavanja, kao i olakšice i subvencije koje država pruža poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invalidtetom.

Osnovni cilj radionice je bio da se poveća svest o tome da osobe sa invaliditetom imaju jednake sposobnosti i pravo na rad. Kroz primenu odgovarajućih mera podrške, moguće je kreirati radno okruženje u kojem svako može doprineti i ostvariti svoj puni potencijal.

Značaj radionice se pokazao i velikim brojem pitanja koje su postavljali korisnici o pravima, obavezama i mogućnostima ostvarivanja mera koje pruža NSZ. Povećanje svesti o pravima i mogućnostima je važno za osobe sa invaliditetom, zato što se na taj način jačaju njihove veštine samozagovaranja i samozastupanja, čime se ostvaruje potpuna uključenost u društvo.

Radionica je realizovana u okviru projekta Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Drugi partneri projekta su Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content