Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Konferencija „Društvene mogućnosti za osnaživanje porodice“

Pozivamo vas na završnu konferenciju projekta „Društvene mogućnosti za osnaživanje porodice“ (Otvoreni zagrljaj), koja će se održati u četvrtak, 10.decembra 2015. u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije, ul. Terazije 23, sa početkom u 12h.

Svaka osoba bez izuzetka ima pravo i zaslužuje da bude uklјučena i da joj budu pružene sve mogućnosti za učešće u životu zajednice, bez obzira na nivo potrebne podrške. Mnogo puta se pokazalo da osobe koje su se smatrale isuviše „onesposoblјenima“ da imaju koristi od uklјučivanja u zajednicu, napreduju u okruženju u kojem su uvažene, u kojem one aktivno učestvuju u svakodnevnom životu zajednice, gde se njihova samostalnost neguje i gde imaju mogućnost izbora.
U sklopu inicijative da se ostvari napredak u procesu deinstitucionalizacije i transformacije rezidencijalnog smeštaja za odrasle osobe sa invaliditetom, iz predpristupnih IPA fondova, Evropska unija finansira projekat ”Unapređenje položaja korisnika rezidencijalnih ustanova sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, kroz stvaranje uslova za njihovo uključivanje u društvo i lokalnu zajednicu“ (Otvoreni zagrlјaj).

Jedan od projekata koji se realizuje u okviru Otvorenog zagrljaja je „Društvene mogućnosti za osnaživanje porodice“, čiji je nosilac Forum mladih sa invaliditetom. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu, Udruženjem korisnika psihijatrijskih usluga i njihovih porodica „Duša“, Kreativno edukativnim centrom KEC i Institutom za poboljšanje i unapređenje kvaliteta života „Papilot“ (Ljubljana).
Cilј projekta je osnaživanje osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama (radnim angažovanjem u socijalnim preduzećima), osnaživanje porodica koje imaju članove sa intelektualnim i mentalnim teškoćama (pružanjem inovativne usluge socijalne zaštite u lokalnoj zajednici – porodični savetnik), promocija prava i zagovaranje za život u zajednici osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama (organizovanje tribina na temu „Od izolacije do socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim/mentalnim teškoćama“), kao i kreiranje preporuka baziranih na oceni stanja i analizi mogućnosti za nezavisan život osoba sa invaliditetom u zajednici, kao preduslova deinstitucionalizacije.

Učesnici projekta su osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama: koji se nalaze na smeštaju u nekoj od ustanova socijalne zaštite, na listama čekanja za smeštaj ili koji su izašli iz ustanova, zatim članovi njihovih porodica, profesionalci iz oblasti socijalne zaštite, pružaoci socijalnih usluga, predstavnici lokalnih samouprava i javnih ustanova i institucija.

Nadamo se da ćete biti u mogućnosti da prisustvujete i da svojim znanjem i iskustvom doprinesete kreiranju konstruktivnih rešenja, te da nastavimo da radimo na poboljšanju položaja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u Srbiji.

Agenda

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content