Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Realizovana studijska poseta Institutu Papilot u Sloveniji u okviru programa edukacije socijalnih preduzetnika

Polaznici edukacije za osnivanje i rukovođenje socijalnim preduzećima u lokalnoj zajednici, koju je održao Institut Papilot u  periodu 23.03-18.04.2015. godine u Beogradu, imali su priliku da se tokom četvorodnevne studijke posete Sloveniji (5-9. maja) neposredno upoznaju sa konceptom zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u Sloveniji.

Učesnici su posetili 12 socijalnih preduzeća širom Slovenije, koji se bave različitim delatnostima i koji su različitog oblika organizovanja. Tako su učesnici mogli da vide preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom kroz koja osobe sa invaliditetom u toku 6-mesečnog perioda prolaze kroz proces rehabilitacije koja im omogućava dobijanje adekvatne procene radne sposobnosti. Takođe, tu su i socijalna preduzeća koja jednim delom upošljavaju osobe sa invaliditetom ili deo profita distribuiraju u zajednicu, kao i pružaoci socijalnih usluga. Uz to, učesnici su imali priliku da posete i upoznaju se sa programima socijalne uključenosti koji su namenjeni osobama kod kojih je procenjena radna sposobnost ispod 30%, te se ne mogu zapošljavati u otvorenoj privredi, ali se radno angažuju na drugačiji način.

Papilot–Institut za unapređenje i razvoj kvaliteta života osnovan je 1995. godine i predstavlja najveće privatno preduzeće u Sloveniji koje sprovodi profesionalnu rehabilitaciju za osobe sa invaliditetom. Ima dvadeset godina iskustva na području socijalnog preduzetništva u Sloveniji, a 15 godina u regionu i šire u EU, i to u školovanju kadrova i podizanju socijalnih preduzeća.

Poseta je organizovana u okviru projekta „Društvene mogućnosti za osnaživanje porodice“ – Otvoreni zagrljaj, koji podržava Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Nosilac projekta je Forum mladih sa invaliditetom.

 

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content