Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Potpisan memorandum o saradnji i razumevanju

Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije, slovenački zavod Papilot i Forum mladih sa invaliditetom potpisali su 31. avgusta u Beogradu Memorandum o saradnji i razumevanju koji će inicirati saradnju u implementaciji Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i raditi na jačanju institucionalnih mehanizama neophodnih za ovaj proces.

Skupština Srbije usvojila je 23. maja 2009. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljava nju osoba sa invaliditetom, kojim se otvaraju velike mogućnosti za zapošljavanje jedne od najmarginalizovanijih grupa u Srbiji. Zakonske odredbe predviđaju uvođenje obaveze zapošljavanja kroz kvotni sistem,  kao i niz olakšica kojima se poslodavci stimulišu na zasnivanje novih  radnih odnosa.

Imajući u vidu velike izazove koje nosi implementacija novousvojene regulative, potpisnici Memoranduma – Nacionalna služba za zapošljavanje, zavod Papilot i Forum mladih sa invaliditetom, spremni su da kroz partnerstvo realizuju projekte i aktivnosti koji će direktno uticati na uspešniju implementaciju Zakona sa fokusom na kreiranje i jačanje institucionalnih kapaciteta i mehanizama koji su od vitalne važnosti.

Forum Mladih sa invaliditetom kao jedna od potpisnica Memoranduma  u prethodne 3 godine aktivno radi na podizanju svesti poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom kroz edukacije i podršku, prevashodno menadžerima ljudskih resursa. Slovenački zavod Papilot već 10 godina radi sa nacionalnim zavodima za zapošljavanje u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori na području profesionalne rehabilitacije i na merama aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Saradnja između potpisnika Memoranduma doprineće efikasnijoj implementaciji procesa evropskih integracija, kao i ispunjavanju evropskih standarda u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom.
   

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content