Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Predstavlјen prvi Poseban izveštaj Poverenika posvećen položaju osoba sa invaliditetom

downloadPoverenik za zaštitu ravnopravnosti predstavio je 13.maja u Narodnoj skupštini Srbije prvi Posebni izveštaj posvećen položaju osoba sa invaliditetom. Izveštaj pruža uvid u rasprostranjenost diskriminacije osoba sa invaliditetom, ukazuje na najučestalije i najteže oblike diskriminacije kojima je ova marginalizovana i osetlјiva društvena grupa izložena i sadrži preporuke za unapređivanje stanja u ovoj oblasti.
Poverenica Nevena Petrušić ukazala je na činjenicu da je broj pritužbi zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom upućenih Povereniku prošle godine porastao deset puta, i da je ta društvena grupa izložena diskriminaciji u svim oblastima društvenog života: obrazovanju, radu i zapošlјavanju, pristupu pravdi, uslugama i informacijama. Predsednik Odbora za lјudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović ukazao je na problem zapošlјavanja osoba sa invaliditetom, istakavši da državni organi ne poštuju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošlјavanju osoba sa invaliditetom.
Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vladimir Pešić ocenio je da Zakon o zapošlјavanju osoba sa invaliditetom ima manjkavosti, ali da je ipak uspeo da poveća broj zaposlenih.
O pojedinim segmentima izveštaja govorili su predstavnici i predstavnice organizacija koje se bave pravima osoba sa invaliditetom.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content