Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Sajam zapošljavanja „TOP JOB“ u Beogradu

Dvodnevni sajam zapošljavanja „Top job“, na kojem je ponuđeno oko 1.000 radnih mesta, održan je u prostorijama Ekspo centra, sa ciljem da u novonastalim tržišnim uslovima koje je stvorila svetska ekonomska kriza ponudi poslodavcima inovativna rešenja na području zapošljavanja.Takođe, ovaj sajam zapošljavanja bio je poseban jer je pokušao da se izbori sa nekoliko najvećih izazova, kao što su :

1. zapošljavanje osoba sa invaliditetom i prilagođavanje novonastalim zakonskim normama;

2. zapošljavanje mladih osoba koji izlaze iz domova za decu bez roditeljskog staranja; 3. pronalaženje deficitarnih kadrova;

4. zapošljavanje najugroženijeg dela populacije.

Sajam je svečano otvorio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je podsetio poslodavce daće se od sredine maja primenjivati Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a koji podrazumeva uvođenje kvotnog sistema. Tom prilikom, ministar je naglasio da „u Srbiji ima oko 800.000 osoba sa invaliditetom, odčega je svega 13 odsto zaposleno“, kao i da „njima nije potrebna milost, već država koja će da stvori uslove za njihovo zapošljavanje“.
Sajam Top Job omogućio je i korisna edukativna predavanja na kojima se, između ostalog, govorilo o novim trendovima u oblasti ljudskih resursa, načinima prilagođavanja poslodavaca novonastalom zakonodavstvu – kao što je recimo Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a organizovana je i razmena mišljenja između državnog i privatnog sektora na temu zapošljavanja u Srbiji danas.
Na okruglom stolu na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom aktivno je učestvovao Forum mladih sa invaliditetom, zajedno sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom rada i socijalne politike, Asocijacijom za promovisanje inkluzije Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje i predstavnicima grada Beograda. Sem toga, Forum mladih sa invaliditetom imao je i svoj štand tokom celokupnog trajanja sajma, gde je zainteresovanim posetiocima i poslodavcima prezentovao svoje akcije i aktivnosti koje se odnose na proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

 

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content