Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Srećni božićni i novogodišnji praznici!

Godina iza nas bila je prilično izazovna, i raditi u postojećem društvenom kontekstu, u uslovima epidemije Korona virusa, svakako je otežavalo realizaciju aktivnosti na način na koji smo navikli i na koji smo to činili prethodnih godina.

Ipak, akcija nije izostala, i u prethodnih 12 meseci potrudili smo se da realizujemo što veći broj aktivnosti koje doprinose povećanju zapošljivosti osoba sa invaliditetom.

Organizovali smo 12 radionica iz „mekih veština“, koje je pohađalo oko 70 osoba sa invaliditetom. Organizovali smo i 11 radionica za pripremu za razgovor za posao, gde je 60 osoba sa invaliditetom naučilo kako da se izbori sa tremom, kako da istraže kompanije i oglase za posao, kao i to kako da se na najbolji mogući način predstave potencijalnom poslodavcu.

Dvomesečna radna praksa organizovana je ove godine za 11 praktikanata u 9 velikih kompanija. Ujedno, organizovali smo i četvoromesečni kurs engleskog jezika, a u toku je i selekcija učesnika obuke Prekvalifikacija za IT, na koju ćemo primiti minimum 20 osoba sa invaliditetom.

Uslugu profilisanja za tržište rada i karijerno vođenje i savetovanje koristilo je 40 osoba sa invaliditetom.

U 2021. kreirali smo i web Portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na koji je trenutno registrovano nešto više od 300 osoba sa invaliditetom, kao i 40 kompanija, a koji predstavlja kanal komunikacije između osoba sa invaliditetom koje traže posao i poslodavaca koji imaju otvorene pozicije.

Kako bismo unapredili podršku i bili stalan oslonac poslodavcima, ove godine smo formirali i prvu Mrežu poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u okviru koje smo ostvarili saradnju sa 15 kompanija, te održali 5 treninga za poslodavce radi unapređenja inkluzivnog zapošljavanja.

Verujemo da svako od nas može svojim znanjem, kvalifikacijama i sposobnostima da doprinese razvoju organizacije u kojoj radi, timu sa kojim sarađuje, ali i državi i društvu u celini. Snage i kapital društva se ogledaju u različitostima, a mi smo ispunjeniji i otvoreniji jedni za druge kada prepoznamo i razumemo te snage. Naš cilj je stvaranje društva otvorenog za različitosti, u kom svaki pojedinac ima mogućnosti da doprinese svoj maksimum.

Ovim putem želeli bismo da se zahvalimo svima vama bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Hvala vam što ste nam ukazali poverenje i pružili mogućnost da zajedno sa vama budemo promena u svetu koju želimo da vidimo. Ujedno se radujemo novim aktivnostima, druženju i učenju i naredne godine.

Tim Foruma mladih sa invaliditetom želi vam srećne Novogodišnje i Božićne praznike i nadamo se da će naredna godina biti još uspešnija i da ćemo biti još jedan korak bliže svim našim zajedničkim ciljevima vezanim za društvo ravnopravnih i aktivnih gradjana u kome su osobe sa invaliditetom osnažene da samostalno žive i odlučuju, u skladu sa svojim potrebama i resursima.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content