Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti / /

Učešće na okruglom stolu „Nega i pomoć drugog lica“

Predstavnica FMI-a, Milica Glišić je učestvovala na okruglom stolu „Nega i pomoć dugog lica – kontrola zakonitosti i izazovi u ostvarivanju prava“ koji je u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, održan u petka 31. maja 2024. godine.

Ovaj događaj okupio je stručnjake iz oblasti socijalne zaštite, pravosuđa, zdravstva, predstavnike organizacija civilnog društva i građane, sa ciljem mapiranja izazova i kreiranja predloga za poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom.

Na skupu, predstavnica FMI-a ukazala je na izazove sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom prilikom ostvarivanja prava na tuđu negu i pomoć tokom procesa zapošljavanja. Milica je istakla da je ovako postavljen sistem ostvarivanja prava na tuđu negu i pomoć komplikovan, pogotovo u situacijama, kada se osobe sa invaliditetom zaposle. Postupak prenosa prava iz sistema socijalne zaštite u sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i obrnuto, traje predugo, prolaze se nova veštačenja, a usled nedovoljno preciznih kriterijuma ne postoji predvidiviost da li će osoba zadržati pravo ili isto izgubiti. Takođe, Milica je istakla da FMI zagovara da se procedure pojednostave, kao i da se ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć podvede pod jednu instituciju, a da o tome treba otvoriti široku javnu debatu, kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

Svi učesnici su se složeli da postoje izazovi, poput sporosti postupka, nedoslednosti u donošenju konačnog rešenja, nedovoljna informisanost korisnika o pravima i obavezama, kao i da je postojeće stanje neophodno izmeniti kako bi se ostvarila vladavina prava.

Okrugli sto „Nega i pomoć drugog lica“ pružio je priliku za razmenu iskustava i ideja, koje će doprineti daljem razvoju inkluzivnih politika i praksi u ostvarivanju prava osoba sa inavliditetom.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content