Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Forum mladih sa invaliditetom | Youth with disabilities forum

Vesti /

Forum mladih sa invaliditetom učestvovao na godišnjoj konferenciji ,,Ekonomska i energetska kriza, tržište rada i dostojanstven rad u Srbiji“

Godišnja konferencija ,,Ekonomska i energetska kriza, tržište rada i dostojanstven rad u Srbiji“ održana je 15. decembra 2022. godine u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, a na njoj se govorilo o ekonomskim i socijalnim pravima, sa fokusom na radnička prava, dostojanstven rad i ekonomski rast.

Konferenciju je otvorija Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i izjavila da su žene, osobe sa invaliditetom, Romi/kinje, mladi, pripadnici LGBT populacije i stariji radnici najviše izloženi diskriminaciji.

Nataša Vučković, generalna sekretarka Fondacije za demokratiju, istakla je da je  u cilju izgradnje dostojanstvenog rada u Srbiji neophodno bolje ravnopravno okruženje, bolja socijalna zaštita i efikasnije politike socijalne inkluzije.

Na konferenciji su otvorene i dve panel diskusije pod nazivom ,,Radna prava u vreme krize – između zakona i prakse“ i ,,Osetljive grupe na tržištu rada u Srbiji“ u okviru kojih su učesnici nastojali da odgovore na važna pitanja koja se tiču kvaliteta poslova u Srbiji, da li se poštuju standardi dostojanstvenog rada, postoji li socijalni dijalog u Srbiji, kao i kakav je položaj i uključenost sindikata u procese donošenja odluka. Učesnici panel diskusija bili su: prof. dr Bojan Urdarević (Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu), doc. dr Mila Petrović (Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu), prof. dr Mario Reljanović (Institut za uporedno pravo), Čedanka Andrić (predsednica, UGS Nezavisnost), Svetlana Budimčević (Unija poslodavaca Srbije), Tanja Jakobi (Centar za istraživanje javnih politika), Jovan Protić (Nacionalni koordinator za Srbiju, Međunarodna organizacija rada), Sarita Bradaš (Fondacija Centar za demokratiju), Osman Balić (Liga Roma), Gordana Savić (Užički centar za ljudska prava), Jovana Krivokuća-Milovanović (Forum mladih sa invaliditetom), Bojana Tamindžija (Centar za politike emancipacije), Irena Pejić (Mašina) i drugi.

Podelite objavu:

Možda vas zanima i

Skip to content